Als je ondernemer bent, krijg je verschillende nummers voor je bedrijf. Zoals een btw-nummer en een omzet-belastingnummer. Wat is eigenlijk het verschil?
Je btw-nummer, ook wel btw-identificatienummer genoemd, krijg je van de Belastingdienst als je ondernemer bent voor de btw (Belasting Toegevoegde Waarde, ook wel omzetbelasting genoemd). Dit is nog niet altijd even duidelijk. Je hoeft namelijk niet altijd ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting, om ook ondernemer te zijn voor de btw.
Iemand die bijvoorbeeld in dienst is bij een werkgever, maar daarnaast ook freelancewerkzaamheden verricht, kan bijvoorbeeld wel ondernemer voor de btw zijn, ook al is hij voor de Belastingdienst geen ondernemer.
Zelfstandig
Je bent voor de btw een ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. Of je bij de Kamer van Koophandel
ingeschreven staat en welke rechtsvorm je hebt, maakt niet uit. Wel zijn sommige beroepen en diensten vrijgesteld van btw, en kunnen ondernemers die jaarlijks minder dan 1883 euro aan btw moeten betalen, hiervan worden vrijgesteld onder de kleine ondernemersregeling. In die gevallen heb je ook geen btw-nummer nodig.
Hoe krijg ik zo’n nummer?
Als je start als ondernemer, krijg je je btw-nummer zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Voor een eenmanszaak krijg je het meteen, bij andere rechtsvormen krijg je het binnen een paar dagen per brief thuis. Schrijf je je niet in bij de KvK, maar denk je dat je wel ondernemer bent voor de btw? Neem dan zelf contact op met de Belastingdienst om een nummer aan te vragen.
Wat moet ik ermee?
Als je btw rekent over je producten of diensten, moet je btw-nummer op al je facturen en andere bedrijfsuitingen staan (al hoeft het niet altijd op je website). btw-nummers zijn altijd als volgt opgebouwd. Het begint met een landencode, in ons geval NL, dan een RSIN-nummer of een BSN = burgerservicenummer (sofinummer) en vervolgens een code, variërend van B01 tot B99. Een voorbeeld is NL107883456B31.
En het omzet-belastingnummer?
De Belastingdienst gebruikt op sommige formulieren ook de term omzet-belastingnummer, of OB-nummer. Dit is eigenlijk hetzelfde als je btw-nummer, maar dan zonder landencode.
Het omzet-belastingnummer bestaat uit je BSN wanneer je een eenmanszaak hebt, of je RSIN (Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden IdentificatieNummer) wanneer je voor een andere rechtsvorm hebt gekozen. Dit wordt ook wel het fiscaal nummer genoemd, het is het ‘sofinummer’ van je bedrijf.
Het fiscaal nummer is net als een sofinummer een getal tussen de 7 en 9 cijfers. Bij een omzet-belastingnummer zit hier een code achter, variërend van B01 tot B99. Een voorbeeld van een omzet-belastingnummer is 657345923B02.
Buitenland
Doe jij zaken met ondernemers in het buitenland? Dan moet je soms de btw-nummers van je afnemers controleren. Je kunt goederen leveren onder het 0 procent-btw-tarief. De ontvanger betaalt namelijk btw in zijn eigen land.
Om btw-vrij te kunnen leveren, moet je wel het btw-nummer van je afnemer controleren. Dit is om er zeker van te zijn dat hij ondernemer is (en dus zelf btw-aangifte doet). Het controleren van buitenlandse btw-nummers kan via deze website.